Kategoriarkiv: Kök

Gardiner i köket

Idag har jag varit väldigt mycket så som man är efter ett lopp. Trött och stel. Vi har varit ute på en myrpromenad till den närliggande handelsträdgården och gått förbi mataffären.

Den här gången är det faktiskt vaderna som är stelast och det kan bero på att jag istället för att stretcha efter målgång frös. Så kan det gå och jag försöker sträcka mina ömma muskler idag istället. Förutom musklerna som ömmar både här och där så känns allt tippentoppen. Det dåliga vädret gjorde att det äntligen fanns lite tid och lust att göra klart gardinerna till köket.

Precis som till uterummet så blev det så kallade 1700-talsrullgardiner. Vi har köpt remmar, snören och glasringar på Gysinge byggnadsvård. Linnetyget hade jag sedan tidigare och trästavarna kommer från lokala bygghandeln.

Här är resultatet:

DSC 0868Gardinen mot solsidan, halvlångt nerdragen. Notera också nytvättade fönster sedan förra veckan

DSC 0866Mot norrsidan lite högre upprullad, här ser man konstruktionen med snöre, läderrem och glasring på nära håll. Enligt ursprungskonstruktionen ska gardenen fästas med spik i fönsterkarmen men vi använde krokar istället.

DSC 0860Enkel konstruktion med manuellt rullat tyg fastsatt med en fin porslinsknopp, också inköpt på Gysinge.

Köket – helt klart!

Restlistan betas av.

Idag var en heltrevlig man från Kvänum hemma hos oss och satte guldkant på vår dag.

Alltså en riktig Kvänumman, som bor i Kvänum, jobbar på Kvänumfabriken i Kvänum och som har som special-gigg att ibland då och då göra hembesök i riktiga Kvänumkök mellan varven då han normalt jobbar som produktutvecklare, och bland annat reser runt mellan inredningsmässor och snackar med polarna på fabriken. Han hade den grymmaste ösköt.. östskötskan.. östergötländskan… Äh, han pratade med deras lokala dialekt och berättade så mycket roliga Kvänumhistorier.

Idag har hade han gjort ett spännande jobb i ett badrum fick i höra. Samt att tyskarna och övriga europeer har mycket smalare avloppsrör än vad vi har, och därför är det lite knixigt att jobba fram en optimal inredning för under-vasken-skåp. Eller att Kvänum har 200 äkta gammaldags retro glasknoppar kvar i lagret sedan 70-talet som de nylanserar. Och att alla delar, utom metallgrejerna (typ skenor) tillverkas i Kvänumfabriken av riktiga människor.

Hur som helst, medan vi fick trevlig underhållning i form av berättelserna så har han nu satt dit sista luckan som inte helt passade i de förborrade hålen. Skenan som dörren skulle fästas på var gjord för att vänster-, inte högerskåp visad det sig. Han grejade det, fixade knoppen och visade dessutom hur man gör för att justera lådorna i höjd- och sidled.

Det betyder bara en sak – köket är nu helt klart!

Det har varit en sjuhelsikes resa, som dokumenterats väl här på bloggen. Här kommer ett betydligt kortare bildreportage. Häng med!

DSC 0039Spisen placerad i hörnet och vattnet där vi idag har spisen.

DSC 0083Det rasade ned en hel del sten och barr från skorstenen

DSC 0424Här har vi flyttat in och sitter och spånar med färgprover.

DSC 0033En gammal bild på extrakylskåpet, där vi idag har en fullhög kyl respektive frys

Medan köket såg ut som bilderna intygar så gick vi staden och internet runt och letade efter potentiella kök. Vi var rätt målinriktade och hade som fokus att hitta ett kök som skulle se ut som om de suttit här sen huset byggdes 1900 men också skulle vara så bra att de kunde sitta här i 111 år till. I princip hade vi bestämt oss för det första vi tittat på, ett av utställningsköken i Kvänumbutiken, redan innan vi köpte huset (men fortsatte att titta runt på alternativ för att teoretiskt kunna säga att vi gjort en rimlig genomgång).

IMG 0200Hampus i utställningen när vi går igenom vår designskiss

IMG 0205Första ritningen fick vi den 10 december 2010.

Det var en hel del pyssel att slutligen välja alla komponenter till köket. Spisen var nog svårast (se alla bloggar inom kategorin), bänkskivan var ganska lätt att välja, men har varit besvärlig att få på plats. Vattenkranen kom sist och var väldigt enkel, den valdes när köket nästan var klart.

Måndag den 21 februari så rev hantverkarna ut hela köket.

DSC 0459Det gick fort för hantverkarna att riva hela köket

DSC 0471Vi hittade en spännande matta under klickgolvet

DSC 0474… Och spännande vatten- och mögelskador i väggen. Här blev vi rätt nervösa kan jag meddela. Vi hade strax innan dessutom hittat vattenskador i badrumstaket, så det var lite osäkert vad det var för status på badrummet uppe.

DSC 0016Taket och ledningarna såg inte så roliga ut

DSC 0020Skorstenen/murstocken som stack ut från väggen var ett bekymmer för köket. Vi trodde vi skulle behöva såga sönder våra skåpstommar för att få dem att passa. Men det behövdes inte. Handlingskraftiga hantverkare knackade bort allt (!)

DSC 0153Nytt tak efter att tre gamla lager tagits bort. Nya rör dragna upp till badrummet i förberedande syfte (inför kommande renovering), ny ventilation dragen från skorstenen till det ställe där spisfläkten ska sättas.

DSC 0192Nya väggar

DSC 0226Nytt golv, vatten och avloppet flyttat

DSC 0230Värmegolv läggs

DSC 0246Nyss levererat kök får vänta i vardagsrummet

DSC 0385Stenläggning

DSC 0494Köket börjar monteras. Här är vi väldigt lyckliga!

DSC 0497Spisväggen

DSC 0601Kyl och frys på plats. Kommer ihåg att det kändes helt overkligt att få flytta in maten i dessa gigantiska skåp

DSC 0793Varje dag efter jobbet är vi nere och kollar vad som hänt sedan föregående dag. Ingen el finns att tillgå så det blir fotoblixtar och ficklampor

DSC 0797

Det blir en specialare i skorstenshörnet.

DSC 0833Taket är färdigmålat, krönlisten lika så.

DSC 0221Åh, hjälp, vilka tapeter!

DSC 0273Inte en skymt av vår bänkskiva. Snickarn fixar temporära bänkskivor.

Och slutligen, den 21 maj, kom vår bänkskiva. Inom en vecka var kaklet satt och alla snickerier färdigmålade. Det var ett par sista restpunkter kvar tills idag. Här kommer resultatet av vårt helt färdiga kök.

DSC 0296Japp, bordet har jag bloggat om tidigare, ni som minns…

DSC 0278

DSC 0280

DSC 0300

DSC 0307Utanpåliggande, platsmålade socklar

DSC 0313Tillskuren bänkskiva för att passa vår extra djupa spis. Spisen från Lacanche, verkar imponera på de flesta karlar som kommer hit

DSC 0318Kaklet kommer från Franska Kakelbutiken

DSC 0303Golvet är Carrarra C-marmor från Stenbolaget

DSC 0293Alla knoppar och luckor nu på plats.

DSC 0270Brödet kommer jag få till frukost imorgon

Kvänummannen på kontrollbesök

Jag har glömt att berätta det men Kvänummannen var här i onsdags för att dels prata om de två skåpluckor som krånglat och dels inspektera hur det blev.

Han, åtminstone gav sken av, var nöjd och sa att vi fått till allt jättefint här hemma. När det gäller köket specifikt så verkade han inte tycka att vi hade gjort ett galet val av tapeter och/eller kakel. Tvärt om, det var en lång stund av intern beundrarklubb där vi stod och gottade oss i hur fin bänkskivan var osv.

Gällande skåpluckorna så redde vi ut ett frågetecken där ett gångjärn flyttades och en höjdinställning justerades. På det andra stället var vi mer tveksamma. Det kommer komma en servicekille som förhoppningsvis fixar det. I annat fall kommer det en ny lucka. Restpunkt 1.

I fredags hade vi typ slutgenomgång med byggledaren. Det är en enda liten restpunkt kring renoveringen, och det är att koppla in ethernetsladdarna. Förhoppningsvis får byggledaren tag i en kille han känner som kan göra detta. Restpunkt 2.

Spis-Johan har en restpunkt och väntas komma hit och göra klart det sista finliret med gasdragningen. Restpunkt 3.

Knepigt att antalet restpunkter tycks växa…

Middag i köket!

Här kommer ett par bilder från vår dag

IMG 1079

Sköldpaddans kartong var fylld med pack-jordnötter som vi försökte hälla över i plastsäckar. Vi fick hålla till i garaget för att de inte skulle blåsa bort. Nu är allt slängt på återvinningscentralen.

DSC 0932Jag försökte imponera på Charlotta med hjälp av dymo och godislådor

DSC 0934Vi har packat upp och sorterat hela köket. Det känns som att vi har flyttat!

DSC 0936Knivigt att få plats med en bagares alla mjölsorter

DSC 0938Pysslade med kameran medan vi satt i uterummet och fikade. Hittade blommor på gurkan.

DSC 0972Börjat tvätta fönster. Stort behov av renovering, massa gammal tätningslist från 1800-kallt som bara smulade och fastnade på golvet.

DSC 0020Hela köket är städat och alla möbler är nerflyttade. Hampus invigde grillhällen.

DSC 0990Tomater

DSC 0017Tomathalvor, kammusslor, räkor och sparris blev det till middag.

DSC 0003Funktionstest av klädhängaren.

Historisk dag

Här kommer gårdagens uppdatering som inte ville ta sig förbi internetstrul…

Idag har det hänt tre speciella saker.

– Gästrummet är helt klart och röjt

– Vi ledsnade totalt på att laga middag i interimsköket och gick för första gången till den lokala korvmojen

– Vi har packat upp huvuddelen av köket. I morgon, den 21 maj, är det tre månader sedan vi packade ihop köket och killarna började riva.

Det sista kommer det bildbevis på.

DSC 0928Besticken trivs i besticklådan med filtbotten

DSC 0920Tre kartonger och två plastkassar med köksgrejer hämtade från källaren. Hittade massor av kul grejer som vi hade glömt bort.

DSC 0925Frågan är bara vart man ska ställa allt för att det ska bli hundra procent optimalt.

Köksromantik

Stumma och samtidigt bubblande glada. Här kommer lite köksromantik från vår underbara torsdag!

DSC 0870Täckpappen är borta!

DSC 0877Golvet, vi ser golvet! Det är bara småsaker kvar. Kvänummannen kommer hit på måndag för att kolla två luckor som tjorvar

DSC 0891Solsken, vi är så glada!

DSC 0898Hyllorna är uppsatta också. Rätt coolt med infälld belysning.

DSC 0874Nischen in till köket ser toppenfin ut också.

En småsak i sammanhanget är att även ytterdörren är vitmålad. Skönt att slippa den där sunkiga ljusgula nyansen.

DSC 0869Dörren är målad. Vårt nästa projekt blir att skaffa ett nytt dörrhantag så vi slipper mixen av krom och mässing.

Planen var att vi skulle städa ur skåpen, packa upp kartongerna, diska alla prylar och ställa iordning köket i helgen. Nu tror jag att vi måste tjuvstarta redan ikväll.Typiskt att vi inte har något bubbel hemma, vi beställde några flaskor Crémant de Loire häromdagen men de kommer först om någon vecka, lagom till en mycket speciell persons födelsedag.

Skåpluckor på plats och panelen målad

Nu har skåpluckorna (ej smålådornas fronter) monterats på underskåpen och panelen är målad ett första varv i köket. Det ser riktigt bra ut.

DSC 0833Luckor har monterats även på underskåpen. Återstår lådfrontar på de smala lådorna. Panelen är målad sen igår.

DSC 0835Vilken solskensbild!

Utöver detta har minst följande hänt idag.

– Ytterdörren målad på insidan

– Badrumsdörren målad utvändigt

– Hallens samtliga tre fönster och deras nischer är slipade, spacklade och minst grundmålade

– Golvlisterna i hallen verkar vara målade ytterligare ett varv

– Nischväggen in mot köket är också den målad

 

Slutspurt – huset börjar tömmas på verktyg och skräp

Nu är det nära, riktigt nära att bli klart här hemma.

Först köket.

DSC 0806Nu är underskåpen och golvslisterna målade. Topplisten på panelen, fönster- respektive dörrlisterna är grundmålade.

DSC 0804Golvlister och skåpramar smälter ihop

Hallen är nu färdigmålad i ljusgrå. Badrumsdörren ska nog målas en gång till och det verkar som att dörrfoder och fönsterfoder också ska målas ytterligare med tanke på att tejpen sitter kvar.

DSC 0815Hallen nu i grått

DSC 0816Hallen är nu i princip tömd på verktyg och skräp. Stor skillnad, nu börjar det kännas klart!

Dörrarna mellan hall och vardagsrum står avhängda och står i vardagsrummet.

DSC 0821

Finns lite att göra på dem också..

DSC 0823Så här såg varenda dörr ut när vi flyttade in. Här är sista två på nedervåningen innan samtliga är fixade. Sen återstår bara åtta på övervåningen…

Ytterligare en specialare. En magnetlucka kommer dölja innehållet i kommunikationsskåpet.

DSC 0818På ett hyllplan i bokhyllan kommer Hampus alla kopplingsprylar till nätverket stå, tillsammans med husets enda telefonjack och ganska mycket ström. Detta döljs bakom en specialdörr som hålls på plats av magneter. Hyllplanen under kommer bli bra avlastningsbord till gästsängen och i de övre hyllplanen får väl rymma böcker eller motsvarande gästrumsrekvisita.

Det jobbas fortfarande med trappan. Snart ska den betsas som ett försök att få en homogen färg utan att lägga omotiverat mycket tid på det.

DSC 0827Trappan, nu lite mer slipad än i går

Och nästan störst av allt! Sen några dagar tillbaka så är strömmen till utebelysningen inkopplad igen. Hurra, det ser ut som att någon bor här!

DSC 0825En av dörrlamporna

DSC 0829Lamporna på östra sidan

I övrigt har Hampus varit på Clas Ohlsson och köpt 3 x 24 meter P-list så vi vet vad vi kommer göra i helgen.

Det mest avgörande steget – blandaren är på

Idag har vattenkranen, blandaren, äntligen kopplats in.

DSC 0785Idag har vi fått blandaren på plats. Det är en engreppsmodell men som ändå ser lite gammaldags ut

Den och hoarna funkar strålande kan jag meddela

DSC 0795En smal och en bred ho blev det till slut. Notera avrinningsspåren i stenen!

DSC 0794Högteknologisk vattenpropp!?

Mer som hänt är att underskåpen och deras golvlister är målade första varvet

DSC 0769Underskåp och golvlist, nu sammanfogade och målade

Hallen mötes numera i ljusgrått… Två fel blev ett rätt? Vi är försiktigt avvaktande, men färgen gör sig bättre mot vit panel än vad vit gjorde.

DSC 0762Fin kontrast mellan ljusgrå och vit

DSC 0764Hallen nu i ljusgrå. Toalettdörrens hallsida har fått sig en omgång och när nu grundmålad. Det går snabbt, i morse var den inte ens påbörjad.

Kakelfogar och besiktigad bil

Idag har vi varit på Bilprovningen och besiktigat bilen. Det gick toppenbra, så när som på att en parkeringslampa inte fungerade. Direkt efter det var avklarat så for vi hem till Martin och Christian i Åkersberga för att kolla in deras nyköpta hus. Då fick vi också träffa den finaste hunden, Isa.

Isa

På vägen hem åkte vi via Stalands möbler för att kolla lite soffor och utemöbler, hittade inget vidare intressant. Dock stannade vi på en bensinmack och köpte parkeringsljuslampor till bilen, så morgondagens aktivitet är spikad.

Här hemma har det hänt kakelfog i köket. Så snart Hampus såg att det var klart så kastade han sig ner i köket med flera städtrasor, och la säkert en timma på att dammtorka spisen. Fint blev det. Vi kommer på oss själva med att bara stå i köket och titta långa stunder. Man blir klart knäpp, märks att vi är inne på den 12e  veckan utan kök…

DSC 0719Hampus fingrar lite på spisen som inte är full av byggdamm för första gången sen den flyttade hem.

DSC 0722

DSC 0714Nu väntar vi på att panelen ska målas så vi ser finishen.

Det har förstås hänt massor av annat också. Jag kommer ta nya bilder på hallen i morgon när det är ljust. Här kommer dock ett bevis på att det nu finns en tröskel mellan vardagsrum och hall.

DSC 0727Helt ny tröskel mellan hall (marmor) och vardagsrum (parkett)

Förutom ovanstående har vi idag gjort det vanliga, mycket grundliga, städjobbet efter en vecka med hantverkare i huset. Tvättmaskinen går för fullt. Uterummet är vårstädat och fixat inför planerad utesittarpremiär imorgon.

Inget brödigt då? Jovisst. I morgon blir det croissanter till elvakaffet så Hampus har tagit ut en laddning ur frysen för att tina och långjäst under natten så de är klara för bake off imorgon bitti.

DSC 0726Sedan tidigare gjorda croissanter, uttagna ur frysen och penslade. Står nu i ugnen och för att tina och jäsa till i morgon bitti.