Författararkiv: Hampus

Knattens första knattelopp

I helgen gick Lidingöloppet här i trakten och som vanligt var vi ute och njöt av stämningen och hejade på bekanta som sprang. Vi hade pratat under veckan om att anmäla Stellan till Knatteloppet, men tvekade lite. Det är ju trots allt 1,7 km. Skulle han klara av det? Har han någonsin sprungit längre än 100 m? Kommer pappa få bära honom hela vägen? (Orkar pappa det?)

Efter lördagen kände det dock att det var värt ett försök. Jag frågade Stellan på kvällen om han ville springa lite med pappa och han var intresserad så långt. På sändaren tog vi än en gång och lastade in familjen i cykelkärran och fyllde i en efteranmälde vid Lidingövallen. Därefter körde vi vidare till start och målområdet vid Grönsta där starten skulle gå en dryg halvtimme senare.

Medan vi väntade hann vi se sjuåringarna springa Lilla Lidingöloppet samt de två första startgrupperna i Knatteloppet. Stellan blev lite otålig och sa att han ville springa så det verkade ju vara bra förutsättningar!

Här kommer några bilder från söndagens sportjippo.

14435029 10208992552587497 4271553882119917950 o

Taggade före start

14480755 10208992553027508 7479882870726423950 o

Startlinjen och uppvärmningen

Strax efter started hade vi sådan tur att vi träffade Axel och pappa Johan! Axel som sprang sitt tredje Knattelopp var rutinerad och var precis den draghjälp som Stellan behövde.

14425513 10208992552947506 4097130395071661966 o

Stellan och Axel på väg mot branta Grönstabacken.

14380029 10208992553787527 1862636946637805561 o

En bonus med terränglöpning är att det finns mycket kul att titta på på vägen. Man kan plocka upp fina stenar och pinnar, eller plocka blåbär om man hittar.

IMG 5065

Skogslöpningen gick faktiskt jättebra. Stellan sprang i stort sett hela sträckan med undantag för några hundra meter där pappa fick bära. Bara att konstatera för hans föräldrar att han klarar mer än vi tror.

14409382 10208992553907530 5453631032830666939 o

På upploppet blev det lite läskigt med all publik, men i mål kom vi! Framhejade av mamma och lillebror (som enligt uppgift sov).

14409843 10208992554307540 4567744902625220693 o

14379702 10208992554987557 1744917885721743662 o

Gott med en festis och bulle i mål.

14425375 10208992555187562 5777696974700008687 o

Stellan och Axel efter loppet. Lillebror hade också kul och passade på att krypa runt på egen hand i målområdet.

Man får nog säga att söndagens jippo gav intryck. I morse ville Stellan inte lämna sitt rum och sitta på toan om han inte fick ha på sig nummerlappen och medaljen!

IMG 5073

Sandlådan

DSC 6511

Stellan gillar ju att vara ute i trädgården, men eftersom tomten inte riktigt är barnsäkras ännu behöver man ha ständig koll på var han befinner sig. Visst vore det toppen om det fanns något ofarligt som kunde hålla honom sysselsatt en stund medan pappa dricker kaffe långsamt?

Ett av sommarens viktiga projekt blev därför att att bygga en sandlåda. Efter en kortare stunds research på Google hittade jag en beskrivning som verkade OK.

IMG 4293

För en vecka sedan åkte jag iväg till Beijer och köpte virket till ramen och snickrade ihop stommen. Den delen gick snabbt men sen återstod problemet att få tag på sand. Enklast är att köpa småsäckar hos trädgårdshandeln men det är också det dyraste alternativet, speciellt om man behöver mycket sand. Annars kan man beställa sand i storsäck (1,2 ton) och få det hemkört till tomten.

Den här lådan rymde drygt ett halt ton sand och då var det bättre att försöka hämta sand själv på släpkärra.

IMG 4286

Jag och CE fick låna släpvagnen av granarna och begav oss till Molnsätra för att fylla på. Efter att ha konstaterat att de hade sommarstängt åkte vi istället till Allt i Sten i Vallentuna som hade lördagsöppet och som med grävskopan supersmidigt fyllde släpkärran åt oss för 500kr.

IMG 4290

 Väl hemma på garageplan skottade CE och Stellan sanden från släpet till skottkärran.

DSC 6471

 Medan jag körde upp för backen och fyllde sandlådan.

DSC 6483

Sanden räckte gott och väl och vi har motsvarande ett par skottkärror fulla med bonussand som blir bra som jordförbättring. 

Under tiden passade Hanna på att köpa lite nya sandlådesaker eftersom vi glömde de förra i Aspås.

Stellan blev toppennöjd!

DSC 6490

DSC 6501

Baby-hollandaise

Kokt torsk utan salt med potatis och persilja är ju nyttigt, men inte så gott tyckte kotten. Han smakade artigt några tuggor, sen var det stopp. Tack, men nej tack…

DSC 0210

Men vad har vi här då? 50 gram smält smör.

DSC 0211

En äggula och en matsked vatten vispat i vattenbad, tills det tjocknar.

DSC 0212

Tag ägget från värmen och fortsätt vispa samtidigt som smöret hälls i, i en fin stråle.

DSC 0213

Färdigt baby-hollandaisesås! Såsen smakar gott men inte så jättespännande. (Jag funderade på att smaksätta med lite cayennepeppar, men avstod då risken fanns att jag skulle få slänga allting..)

DSC 0214

Blanda med fisk och potatismoset. Mums!

Den här gången blev det inga sura miner från Stellan. Han åt upp allting utan att misstänka att något var fishy.

Hemgjord majonäs tycker han också är toppen. Antar att vi provar en bea nästa gång.

Årets drink: Virgin Mojito

DSC 0205 2

2013 drar sig mot sitt slut och tack vare det milda vädret ser myntan fortfarande oförskämt pigg ut i kryddlandet. Tack vare detta har vi fortfarande möjlighet att blanda det som verkligen har varit årets drink här i Karolineborg, Virgin Mojito. Gör så här:

DSC 0398 2

Börja med att smyga ut i kryddlandet och hämta några nävar grönmynta.

DSC 0176 2

Väl tillbaka i köket mäter man upp rårörsocker i höga glas. De recept jag utgick från i början av sommaren var ganska snåla med sockret och tog bara några teskedar. Efter besöket på Cap Ferrat i somras kunde vi dock konstatera att mer socker = godare. Ta gärna 1-2 matskedar. (Allt socker kommer i detta fall inte lösa sig i vätskan utan blir en sockrig reserv i botten av glaset som kan fiskas upp vid behov…)

DSC 0179 2

 Muddla socker och myntablad med t.ex. baksidan av en redig träslev.

DSC 0186 2

 Pressa en lime per drink, dela resten av limefrukterna i kvartar och lägg som dekoration i glasen. Spar också lite mynta som dekoration.

DSC 0187 2

 Krossa is i t.ex. en blender. Kör ordentligt.

 DSC 0196 2

 Blanda limejuicen i drinken, häll på iskross och toppa med Loka.

Ett tips är att man också kan hälla ljus rom i drinken. Det blir nästan ännu godare.

Biff Zapche

DSC 0661 2

Mums, koreansk biff zapche. Enkelt och väldigt gott alternativ till vår standardwok.

Recept

  • en påse nudlar gjorda på sötpotatismjöl (260g)
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 300g champinjoner
  • 400g lövbiff eller innanlår skuret i tunna strimlor
  • 2 msk japansk soja
  • 1 msk socker
  • 200g sockerärtor

Börja med att koka nudlarna. Skiva lök, morötter och champinjoner. Stek köttet (i omgångar om det krävs) och tillsätt svampen, grönsakerna och nudlarna. Rör ihop soja och socker och tillsätt. Salta och peppra.

DSC 0216 2

DSC 0218 2

 

 

 

Årets inte fullt så lyckade saffransbröd

I vanlig ordning bakade jag saffransbröd till första advent. Anledningen till att jag inte har bloggat om det ännu var att resultatet inte blev så bra som förväntat. Här finns dock potential för förbättring i framtiden och som referens lägger jag ändå upp receptet.

DSC 0411 2

Målet var att utöver lussekatter göra saftiga saffransbullar med pistagefyllning.

  • Receptet på lussedegen kommer från Sebastien Boudet och återfinns här.
  • Recept på saffran i Cognac finns här.
  • Receptet på mandelmassa finns sedan tidigare här.

Pistagefyllningen och vaniljkrämen gjordes enligt nedan.

Pistagefyllning

  • 250g mandelmassa
  • 150g rumsvarmt smör
  • 1dl vaniljkräm
  • 100g skalade och hackade pistagenötter

Blanda ihop alla ingredienser.

Vaniljkräm

  • 1/2 liter mjölk
  • 1/2 vaniljstång
  • 100g socker (1/3 + 2/3)
  • 2 hela ägg
  • 1 äggula
  • 20g vetemjöl
  • 8g maizena
  • 8g potatismjöl
  1. Dela vanilstången på mitten och skrapa ur fröna. Koka upp mjölken med två tredjedelar av sockret, vaniljfröna och vaniljstången i en kastrull. Fiska sedan upp vaniljstången och släng den.
  2. Vispa resten av sockret och äggen och de olika mjölerna pösigt i en bunke.
  3. Häll lite av den varma mjölken i det vispade ägget och rör ihop, häll sedan äggblandningen i den varma mjölken i kastrullen.
  4. Vispa ordentligt över värme och var beredd att stänga av när smeten börjar tjockna till. Fortsätt vispa i kastrullen. Detta är det kritiska momentet där det gäller att få en lagom krämig konsistens utan att det blir äggröra av allting.

DSC 0379 2

Färdig mandelmassa

DSC 0383 2

Fin gul saffransdeg

DSC 0389 2

Färdigkokt vaniljsås

DSC 0394 2

Fyllningen blev mycket lyckad, men problemet var att den liksom försvann i den lösa lussebrödsdegen. Jag kan tänka mig att den passar bättre i en fastare bulldeg.

DSC 0407 2

Lussekatterna blev i alla fall helt OK.

Mjölkchokladfudge

Som Hanna skrev sist så har vi försökt göra marmelad enligt ett recept som Sofie från Dessertmästarna delade med sig i lokaltidningen. Man kan sammanfattningsvis säga att det gick åt pipsvängen. Förmodligen använde vi fel sorts pektin vilket fick som resultat att marmeladen inte stelnade som den skulle. Efter att ha gjort ett tappert men fruktlöst försök att rädda röran genom att koka om och tillsätta 3ggr så mycket pektin gav jag upp och provade nästa recept från samma artikel. Stärkt av framgången eller något..

Alltså dags för Mjölkchokladfudge.

DSC 0711 2

Recept

  • 3 dl grädde
  • 300g socker
  • 40g glykos
  • 80g mjölkchoklad

Börja med att koka upp grädde, socker och glykos i en stor kastrull, till 116°c. Ta sedan kastrullen från plattan och tillsätt mjölkchokladen. Rör ordentligt till en jämn smet och häll upp på bakplåtspapper.

När massan har stelnat vilket gick ganska snabbt är det bara att skära upp i lagom stora bitar.

Det här gick bättre, men smaken är lite tråkig. Om jag gör om detta ska jag nog prova någon annan smaksättning, t.ex. lakrits eller kanske Whisky som C-E föreslog.

Rödvinssås + Choklad- och myntaglass

DSC 0500 3 

Förra veckan lagade jag den här rödvinssåsen enligt Tommy Myllymäkis recept i DN. Rödvinssås passar ju särskilt bra nu då det är det närmaste rödvin Hanna kommer få på ett så kallat bra tag. Resultatet blev dessutom riktigt bra! Det här kommer vi göra fler gånger.

Receptet ger ca 3–4 dl sås, vilket räckte hela veckan för mig och Hanna.

DSC 0507 3

Förutom oxfilén ovan gjorde sig såsen utmärkt även till kalkon och ugnsstekt kyckling.

Recept

2 dl skivad schalottenlök
1 ½ dl skivad rödbeta
matolja till stekning
5 dl rött vin
3–4 msk tärnat rökt sidfläsk
1 kvist timjan
½ lagerblad
6 dl kalvfond
1 tsk plockad timjan
1 tsk sherry- alt rödvinsvinäger
25 g smör
ev 1–2 tsk maizena + 1–2 tsk vatten
1 ½ krm salt
10 drag nymald svartpeppar

1. Bryn lök och rödbeta ordentligt i olja i en kastrull på medelvärme. Tillsätt vin, sidfläsk, timjankvist och lagerblad och koka upp.

2. Koka vinet tills cirka 1 dl återstår. Tillsätt fond.

3. Koka upp och sila av. Reducera tills 4 dl återstår, cirka 5 minuter på hög värme.

4. Tillsätt 1 tsk timjan och vinäger. Koka upp.

5. Blanka av såsen med smör och red eventuellt med maizena blandat med vatten.

6. Smaka av med salt och peppar precis före servering.

 

Till efterrätt: Choklad- och Myntaglass

Eftersom vi har så mycket pepparmynta i kryddlandet försökte jag hitta på något sätt att använda den i köket. Till sist kom jag på att den borde kunna funka som glass.

Grundreceptet är detsamma som jag har skrivit om tidigare, men istället för att smaksätta med körsbärssylt så tog vi några nävar pepparmynta och mortlade dem tillsammans med lite råsocker.

Efter att glassmeten hade kört i glassmaskinen en kvart tillsatte vi riven choklad (ca 50 g 70% choklad).

DSC 0505 3

Ravioli

DSC 1001

Som Hanna berättade häromdagen så gjorde vi Ravioli i måndags. Att göra pasta utan pastamaskin innebär en del jobb, men resultatet blev ändå väldigt lyckat. Prova det här!

Recept pastadeg

  • 2 st hela ägg 
  • 2 st äggulor 
  • 250 g finmalet vetemjöl

Blanda mjöl och ägg i en bunke och knåda tills det blir en jämn deg. Eftersom det inte är någon annan vätska i degen än äggen så blir det en mycket torr deg och det behövs ganska mycket knådande för att det ens ska likna en deg. Efter en stund plockade jag ut degen ur bunken och fortsatte handknåda mot bänkskivan i ca 10 minuter. Sen lade jag degen i plastfolie och lät den vila en timme.

Under tiden gjorde jag två fyllningar:

Fyllning 1: Ricotta och spenat

  • 125g ricotta
  • 125g färsk spenat (koka snabbt och pressa ur vattnet)
  • 25g riven parmesan
  • 1 st äggula
  • 1 tsk riven muskot
  • salt och svartpeppar

Fyllning 2: Serranoskinka

  • 50g serranoskinka (skuren i småbitar)
  • 125g ricotta
  • rivet skal av en halv citron
  • 1 msk olivolja
  • salt och peppar

Sen är det dags att kavla degen. När degen får vila blir den mjukare, men det är fortfarande tungt att kavla.

DSC 0973

När degen är ca 3 mm tjock är det dags att skära och fylla ravioli. Utan att ha någon direkt plan så gjorde jag trianglar och vek ihop. Inte jättesnygga, men det fungerade.

DSC 0989

DSC 0994

Koka pastan i kraftigt saltat vatten. Raviolin behöver bara koka några minuter. När den flyter upp till ytan är den klar.

DSC 0995

Servera med bechamelsås, riven parmasan och sallad.

DSC 1005

Champinjonsoppa

DSC 0663

Den här soppan har jag lagat flera gånger under vintern och den kan klart rekommenderas! Receptet kommer från Sibiriens Soppkök och publicerades i tidningen Buffé.

 Recept (6 personer)

  • 500g champinjoner
  • 1 gul lök
  • t tsk torkad timjan
  • 1/2 dk konc grönsaksfond (jag brukar använda 1 msk av Renée Voltaires lantbuljong istället)
  • 5 dl vispgrädde
  • 5 dl mjölk
  • 1,5 msk Maizena
  • 2 msk smör
  • salt och peppar

Börja med att grovhacka hälften av champinjonerna. Skala och hacka löken. Fräs champinjonerna och lök i smör i en stor kastrull i 5 minuter. Tillsätt timjan, fond eller buljong, grädde och mjölk. Koka under lock i 10 minuter.

Skär resten av svampen i tunna skivor under tiden. Ta sedan soppan från värmen och mixa den slät med mixerstav. Tillsätt sen 2/3 av den skivade svampen i soppan och koka i 3 minuter. Red med Maizena utrörd i 2 msk kallt vatten. Låt sjuda i 2 minuter.

Stek resten av den skivade svampen i smör. Smaka av soppan med salt och peppar och servera toppad med den skivade svampen.

Soppan blir ganska mastig pga all grädde och det går utmärkt att experimentera med proportionerna grädde/mjölk. Senast tog jag 4/6 dl och det blev kanske ännu bättre.

Vid säsong kan man naturligtvis också experimentera med andra svampar.